Hitra dostava in brezplačna poštnina pri nakupu nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina pri nakupu nad 49 €

Zakaj je večja nevarnost osteroporoze po 40. letu?


Med menopavzo se tveganje za osteoporozo poveča zaradi hormonskih sprememb, zlasti zmanjšanja estrogena.

Menopavza ni le prehod v novo obdobje življenja za ženske, ampak lahko prinese tudi nekatere zdravstvene izzive, kot je povečano tveganje za osteoporozo. 

Osteoporoza je bolezen kosti, pri kateri kostna gostota postopoma zmanjšuje, kar vodi do oslabljenih in krhkih kosti. Zmanjšana gostota kosti pomeni, da so kosti bolj nagnjene k zlomom, zlasti pri padcih ali manjših poškodbah, ki običajno ne bi povzročile zlomov pri osebah z normalno kostno gostoto.  V večini primerov se osteroporoza pri ženskah kaže kot bolečine v hrbetnici, slabi telesni drži ter pogostejših zlomih), včasih pa so bolečine tako močne, da je potrebna pomoč zdravnikov.

Vzroki in tveganja osteroporoze:

Med menopavzo se tveganje za osteoporozo poveča zaradi hormonskih sprememb, zlasti zmanjšanja estrogena. Oslabelost in redčenje kostnega tkiva povečuje tveganje za zlome, poleg tega se kosti težje počasneje celijo. Ključni vzroki so:

1. Zmanjšanje estrogena: Estrogen igra ključno vlogo pri ohranjanju gostote kosti. V menopavzi, ko se proizvodnja estrogena zmanjšuje, kosti postanejo bolj dovzetne za redčenje.

2. Hormonsko neravnovesje: Poleg zmanjšanja estrogena pride do neravnovesja tudi z drugimi hormoni, kar dodatno vpliva na kakovost kosti.

3. Starost: Osteoporoza se običajno razvije s starostjo, pri čemer menopavza povečuje tveganje, ker se pojavlja v istem obdobju.

4. Drugi dejavniki: Razlogi za nastanek osteoporoze so lahko genetski dejavniki, pomanjkanje kalcija in vitamina D, nezadostna telesna dejavnost, uporaba nekaterih zdravil, staranje, kajenje in prekomerno uživanje alkohola.


Na določene dejavnike pri osteroporozi, ki je povezana tudi s starostjo težko vplivano, lahko pa z določenimi preventivni ukrepi skrbimo, da bodo kosti dlje močne.


Pomembno je, da pazimo na:

1. Uravnotežena prehrana
Dovajanje zadostne količine kalcija in vitamina D je ključno za ohranjanje zdravih kosti. Mlečni izdelki, listnato zelenjava, oreščki in ribe so odlični viri kalcija in vitamina D.

2. Telesna aktivnost: 
Redna telesna aktivnost, zlasti obremenitvene vaje, kot so hoja, tek ali dvigovanje uteži, spodbuja zdravje kosti.

3. Ohranjanje zdrave telesne mase
Prekomerna telesna masa lahko obremeni kosti, medtem ko nizka telesna masa lahko poveča tveganje za osteoporozo. Ohranjanje zdrave telesne mase je pomembno za optimalno zdravje kosti.

4. Izogibanje tobaku in omejevanje alkohola:
 Kajenje in pretirano uživanje alkohola sta povezana s povečanim tveganjem za osteoporozo.


Osteoporoza v menopavzi je resno zdravstveno tveganje, vendar je mogoče s pravilnimi preventivnimi ukrepi in zdravljenjem zmanjšati to tveganje. Razumevanje povezave med menopavzo, hormonskimi spremembami in osteoporozo je ključno za proaktivno ukrepanje pri ohranjanju zdravih kosti v poznejših letih življenja. 

Femisol vsebuje vitamina C, D3 ter cink, ki dokazano ohranjajo močne kosti in ščiti vaše kosti pred krhlostjo.


Potrebujete več informacij? Tukaj smo za vas Pišite nam

Pošlji
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Izdelava: MMstudio
Zapri zapri Na spletnih straneh Femisol.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.