Hitra dostava in brezplačna poštnina pri nakupu nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina pri nakupu nad 49 €

10 dejstev, ki jih moraš vedeti o menopavzi


Menopavza je naraven del življenja žensk, ki ga doživijo po določeni starosti. Je pa tudi obdobje številnih vprašanj in mi imamo odgovore.


Menopavza je naraven del življenja žensk, ki ga doživijo po določeni starosti. Opredeljuje se kot obdobje, ko ženska eno leto nima menstruacije. Lahko prinese številne spremembe v telesu, saj so simptomi posledica zmanjšane proizvodnje estrogena in progesterona v jajčnikih. Simptomi vključujejo vročinske oblive, povečanje telesne mase ali suhost nožnice. 

Ženske različno doživljamo menopavzo, pomembno je da poslušaš svoje telo in poiščeš pomoč, če nisi v redu.  Obdobje menopavze je obdobje novih začetkov in ne slabega počutja, osamljenosti in jeze. 


Kdaj bom doživela menopavzo? 
Povprečna starost za začetek menopavze je 51 let. Večina žensk preneha imeti menstruacijska obdobja nekje med 45. in 55. letom. Začetne faze upadanja funkcije jajčnikov se lahko pri nekaterih ženskah začnejo že leta prej, medtem ko bodo druge imele menstruacijska obdobja celo v poznih 50-ih letih.

Starost menopavze velja za genetsko določeno, vendar lahko kajenje ali kemoterapija pospešita upad jajčnikov, kar privede do zgodnejše menopavze.

Kakšna je razlika med perimenopavzo in menopavzo? 
Perimenopavza se nanaša na obdobje tik pred začetkom menopavze. Med perimenopavzo se telo začenja prehajati v menopavzo, kar pomeni, da se proizvodnja hormonov iz jajčnikov začne zmanjševati. 

Morda boste začeli doživljati nekatere simptome, običajno povezane z menopavzo, kot so vročinske oblive. Vaš menstrualni cikel se lahko nepravilno spreminja, vendar se v perimenopavzi menstruacija ne bo ustavila. Ko popolnoma prenehate imeti menstruacijski cikel 12 zaporednih mesecev, ste vstopili v menopavzo.

Katere simptome povzročajo zmanjšane ravni estrogena v telesu? 
Približno 75 odstotkov žensk doživlja vročinske oblive med menopavzo, kar jih uvršča med najpogostejše simptome menopavze. Vročinske oblive se lahko pojavijo čez dan ali ponoči. Nekatere ženske lahko doživijo tudi bolečine v mišicah in sklepih, znane kot artralgija ali nihanja razpoloženja.
Lahko je težko ugotoviti, ali te simptome povzročajo spremembe v hormonih, življenjske okoliščine ali proces staranja samega.

Kako bom vedela, da doživljam vročinski obliv? 
Med vročinskim oblivom boste verjetno začutili dvig telesne temperature. Vročinski oblivi vplivajo na zgornjo polovico telesa in vaša koža se lahko celo obarva rdeče ali postane lisasta. Ta val vročine lahko povzroči znojenje, palpitacije srca in občutke vrtoglavice. Po vročinskem oblivu vam lahko postane hladno.

Vročinski oblivi se lahko pojavijo vsak dan ali celo večkrat na dan. Doživljali jih boste lahko čez leto ali celo več let.

Izogibanje sprožilcem lahko zmanjša število vročinskih oblivov, kot so:
o uživanje alkohola ali kofeina
o uživanje začinjene hrane
o občutek stresa
o bivanje na vročem mestu
o Oblačenje v plasteh in uporaba ventilatorja doma ali v pisarni.
o Med vročinskim oblivom izvajanje dihalnih vaj za poskus minimizacije.


Kako menopavza vpliva na zdravje mojih kosti? 
Upad proizvodnje estrogena lahko vpliva na količino kalcija v vaših kosteh. To lahko povzroči pomembno zmanjšanje gostote kosti, kar vodi v stanje, imenovano osteoporoza. Prav tako vas naredi bolj dovzetne za zlome kolkov, hrbtenice in drugih kosti.

Za ohranjanje zdravih kosti:
o Uživajte živila z veliko kalcija, kot so mlečni izdelki ali temno listnato zeleno.
o Jemljite dodatke vitamina D.
o Redno vadite in vključite vadbo z utežmi v svojo vadbeno rutino.
o Zmanjšajte uživanje alkohola.
o     Izogibajte se kajenju. 


Ali so srčne bolezni povezana z menopavzo? 
Med menopavzo se lahko pojavijo pogoji, povezani s srcem, kot sta omotica ali palpitacije srca. Zmanjšane ravni estrogena lahko preprečijo, da bi se vaše arterije ohranile prožne, kar lahko vpliva na pretok krvi. Priporočam, da paziti na telesno težo, uživate zdravo in uravnoteženo prehrane, redna vadbo in nekajenje lahko zmanjšajo tveganje za razvoj srčnih bolezni.

Bo menopavza vplivala na pridobivanje teže? 
Spremembe v ravneh hormonov lahko privedejo do pridobivanja teže. Vendar pa staranje prav tako prispeva k pridobivanju teže. Osredotočite se na vzdrževanje uravnotežene prehrane, redno vadbo in druge zdrave navade, da nadzirate svojo težo. Prekomerna teža lahko poveča tveganje za srčne bolezni, diabetes in druge bolezni.

Ali bom doživela enake simptome kot moja mama, sestra ali prijateljice? 
Simptomi menopavze se razlikujejo od ženske do ženske, celo v istih družinah. Starost in hitrost upadanja delovanja jajčnikov se zelo razlikujeta. To pomeni, da boste morali svojo menopavzo upravljati individualno. Tisto, kar je delovalo za vašo mamo ali najboljšo prijateljico, morda ne bo delovalo za vas.

Ali obstajajo nehormonske možnosti za obvladovanje simptomov menopavze? 
Hormonska terapija morda zaradi zdravja in določenih simptomov ni najboljša izbira za vas. Največ negativnih simptomov je povezano s pomanjkanjem estrogena v telesu, kar privede do hormonskega neravnovesja. Predvsem fitoestrogeni so naraven način, kako dvigniti raven naravnega estrogena v telesu in vplivati na uravnoteženje hormonov. 

Spremembe življenjskega sloga lahko vključujejo:
Izguba telesne mase.
Vadba.
Zmanjšanje temperature prostora.
Izogibanje živilom, ki poslabšajo simptome.
Oblačenje v lahka oblačila iz bombaža in nošenje plasti.
Uporaba lubrikantov pred spolnimi odnosi

Konča se tvoje plodno obdobje ter menstrulani cikel.
Menopavza označuje naravni konec plodnega obdobja ženske. To obdobje prinaša zaključek menstrualnega cikla, kar pomeni, da ženska ne bo več imela menstruacij. S tem se konča plodnost in označuje novo fazo življenja, ki prinaša svoje izzive in priložnosti. 


Menopavza je naravni del življenjskega cikla ženske, ki je povezan s padcem ravni estrogena in progesterona. Po menopavzi se poveča tveganje za določene pogoje, kot je osteoporoza ali bolezni srca in ožilja. Za obvladovanje simptomov je pomembno ohranjati zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno vadbo in druge zdrave navade. Redni ginekološki pregledi so prav tako pomembni za sledenje vašemu zdravju med menopavzo.

Femisol je naravna formula, ki nudi učinkovito olajšanje simptomov menopavze. Zmanjšuje vročinske oblive, stabilizira razpoloženje, podpira zdravje kosti ter krepi kognitivne funkcije. S svojo naravno in učinkovito formulo je Femisol idealna izbira za udoben prehod skozi menopavzo.



Potrebujete več informacij? Tukaj smo za vas Pišite nam

Pošlji
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Izdelava: MMstudio
Zapri zapri Na spletnih straneh Femisol.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.